Riegler Riewe. I.T. Institutes of the Technical University. Graz. Austria

January 07, 2010

Riegler Riewe. I.T. Institutes of the Technical University. Graz. Austria

Project published in a+t 9. Low Tech

This section of the Technical University of Graz is made up of three entities: the  Institute of Information Technology, the Secure Information and Communication Technologies Foundation and the Information and Computing Systems Institute.

These are four wall-to-wall grouped blocks, grouped on a parallel alignment with an open passageway which divides them in two lengthways. They are three-storey buildings which form an ordered framework of an open campus with small streets and squares acting as public spaces which link the paths. The exposed concrete of the facades and the alienated aluminium metalwork on the outside add movement to the facades through the contrast of matt and shiny surfaces. The irregular height of the spaces does not correspond to the number of storeys and creates the sensation of small-scale appropriate for the compression of free space produced between the blocks.

Photos taken by a+t, available under request.

Riegler Riewe
I.T. Institutes of the Technical University
Inffeldgasse 16
8010 Graz, Austria 1998



North-west facade of the Information Systems Institute


The shiny reflections of the glass and aluminium contrast with the matt surface of the concrete


Inner street with the linking bridges between blocks. A work of art made from a bent blue tube runs across the central space into the buildings


The material of the facade allows the block to meet the ground with no change in texture or finish


The bridges between blocks connect the upper storeys and leave the ground floor free


In the centre of the group a small square is formed as a meeting space


The open areas between blocks are paved with gravel and contain different species of trees


Colour is reduced to elements of vegetation and a work of art which runs through the central void


Rest area with trees


In transit zones, gravel is replaced with a rough-finish concrete base


The square openings are integrated into the large spaces rendered with the exterior face of exposed concrete




Some spaces have a louvered outer protection system





 


RELATED POSTS

Günter Domenig. School dining hall. Graz. Austria
Günter Domenig. School dining hall. Graz. Austria
UNStudio. MUMUTH. Graz. Austria
UNStudio. MUMUTH. Graz. Austria



close  
condiciones

a+t guarantees to fulfill that which is established by the Spanish Personal-Data Protection Act 15/1999 and all other applicable legislation. a+t adopts the technical, organizational, and security measures required to guarantee confidentiality and integrity of the information.
If you want to unsuscribe from a+t newsletter click here.



close     
condiciones cerrar

Subscribe to our newsletter

Enter your Email:
checkbox I've read and agree to terms and conditions
If you want to unsuscribe click here

SUBMIT

condiciones

If you want to become a part of a+t team, please send us your CV here: aplust@aplust.net






close  

A+T

cerrar